A minap, november végén, a Fókusz könyvesboltban, amikor bemutattuk ezt a könyvet, megkérdezték tőlem, hogy miért ajánlom A birkózó című kötetemet az olvasóknak. A válaszomat itt is megosztom.
Egyrészről A birkózó izgalmas időszakot dolgoz fel, amely időszak az akkor már csaknem ezer esztendeje fennálló Róma romlásának kezdete. Az okokat e kötetből is megtudhatjuk. A nagy birodalomnak, amely az utóbbi száz évét igazi magasztosságban töltötte a “jó császárok” uralma alatt, most szembe kell néznie azzal, ahogyan az értékei válságba kerülnek. Ahogy Lucius Cassius Dio történetíró és a kor szemtanúja írta: az arany helyett a vas és a rozsda időszaka érkezett el ezzel.
Másrészt említettem már okként a Gladiátor című mozifilmet is, amely igazán látványos alkotás. Egyetlen hibája van csak: Commodusnak és Rómának nem a valódi sorsát festi meg. Úgy gondoltam, hogy az a nagy tömeg, aki ismeri a filmet, megérdemli, hogy megismerje a történelmi igazságot is. E kötettel szerettem volna elmondani Commodus uralmának valóságos végét, amely sokkal izgalmasabb és váratlanabb, mint gondolnánk.
Még egy megjegyzés: ugyan ez a kötet a Commodus érát bemutató könyvek harmadik része, de teljes mértékben olvasható önálló műként is. Semmit nem von le az értékéből, ha valaki nem olvasta még az előző köteteket (amelyek szintén élvezhetők önálló regényekként is /Isten lehettél volna; A bosszú szolgái/).
Jó olvasását kívánok mindenkinek e történethez. A könyv szép ajándék karácsonyra is 🙂