A 2019-es évben A birkózó című kötetemmel lezártam egy hosszabb időt igénybevevő folyamatot, amelyben a II. századi “jó császárok”, azaz, a Róma aranykorát képviselő, felvilágosult, művelt és a társadalmi felemelkedést, fejlődést szorgalmazó uralkodók utolsó tagját, Marcus Aureliust, majd az őt követő, és hozzá semmiben sem hasonlító fiát és utódját festettem meg, két trilógiában. E kb. hatesztendős periódusban ÉSZAKI VIHAR, A PANNON, AZ UTOLSÓ HÁBORÚ nesélt Marcus Aurelius zömében Pannóniában zajló háborújáról, majd az ISTEN LEHETTÉK VOLNA, A BOSSZÚ SZOLGÁI, végül A BIRKÓZÓ ismertette meg Commodus uralmát az olvasóval.

Most kicsit más jellegű történetbe kezdek. A hitelesség, a történelmi háttér, a kor természetesen marad, hiszen azt a sajátomnak érzem. Ám a császárportré-típusú mesélés most egy szabadabb és fordulatosabb regény kézíratát tartom a kezemben.

A szegedi Lazi kiadóval való kooperációban hamarosan a nyomdába kerülhet ez a kötet, amely a II. századvégi Pannóniába kalauzolja az olvasót, ahol a közelmúltban véget érő markomann háború nyomai még nem tűntek el teljesen. A parázs még ott izzik a hamu alatt, hogy mármikor újabb határmenti incidens formájában fellobbanjon a háború tüze. Ebbe a történelmi keretbe foglalom három katona történetét, akik a becsület nevében járják végig a saját kalandos útjukat.

Többet erről akkor, ha a kötet elindul a megjelenés szintén kalandos és izgalmas evilági útján.

A történet főhősei egyébként az aquincumi II. Adiutrix legio tagjai – nem mellesleg magam is a tagja vagyok e legio hagyományőrzőinek.