Nemrégen kaptam egy felkérést, ami rég várt örömöt okozott. Ugyanis fiatalkorom óta imádom és kutatom a történelmet, annak is elsősorban a helyi római korra vonatkozó történéseit.  Egy régi  regényem porosodó kézirata (Aquincum farkasa) és történelmi jegyzeteim sora bizonyítja, hogy nem keveset foglalkoztam a hazai antik korral, és ha akkor lettek volna érdeklődő kiadók, mára több római kori regényem közül válogathatott volna a tisztelt Olvasó, melyek történelmi hitelességgel, de nem minden fantázia és izgalom nélkül vezették volna el a római kori Pannónia titkos ösvényein.

A Historium kiadó jóvoltából most végre írhatok erről a csodálatos antik világról, mely e területen honolt, az utókor számára méltatlanul elfeledve. Írhatok császárokról, mint például Marcus Antoniusról, a filozófus uralkodóról, aki nem kevés időt töltött Aquincumban és még az Elmélkedések című könyvét is itt, hazai terepen írta! Vajon büszkék vagyunk-e erre? Vagy arra, hogy Hadrianus császár valamikor az aquincumi helyőrség parancsnoka is volt a dákok ellen vívott háborúban, mielőtt elfoglalta volna a nagyságos Róma császári trónját? Azt hiszem, mindezek hamarosan kalandregények formájában napvilágra kerülhetnek a HISTORIUM KIADÓ és MARCELLUS MIHÁLY jóvoltából.

Engedjék meg tehát, hogy bemutassam magam:  Marcellus Mihály néven olvashatják tőlem mindazon regényeket, melyek kétezer évvel ezelőtti kirándulásra vezetik Önöket, ha készen állnak erre az izgalmas menetelésre! Bizonyára érthető, hogy úgy gondolom, dőreség lenne angolszász irodalmi álnéven írnom hazai dicső pannon múltunkról, ezért a Mansfieldet időlegesen  felcseréltem (nem elfelejtettem, vagy eldobtam, csupán a történelmi témájú regényeimhez mást választottam). De remélem, kedves Olvasóim éppolyan szívesen olvasnak tőlem történelmi témájú regényeket is Marcellus néven, mint ahogy tették ezt a misztikus thrillereket  népszerűsítő Michael Mansfieldtől. Hiszen mindkettő egy és ugyanazon személy, aki továbbra is örömmel  adja történeteit azoknak a kedves Olvasóknak, akik szívesen kirándulnak akár az  SF, akár a misztika, akár a régmúlt történelem  úttalan utain.

Az első római kori regényem – mely a Pannonia Romanum sorozat keretein belül, a Historium gondozásában jelenik meg – a tervek szerint karácsony előtt lesz kapható.