Míg a várva várt A veterán című történelmi kötet megjelenésére várok, történt valami. Régi íróbajtársakkal  beszélgettünk a nehéz helyzetről, összedugtuk egy kicsit a fejünket. Aztán gondoltam egyet és az íróasztalfiókokban porosodó, fel nem használt írások megjelenése érdekében kitaláltam valamit. Titok volt egy ideig, de mindig akadnak ügyes újságírók…  Ez alkalommal Nagy Krisztián volt a szemfüles. Ő készítette velem ezt az interjút.

A Facebookon terjeng olyan hír, hogy egy lap- és e-könyv kiadót alapítottál. Igaz ez? Megosztanád az olvasókkal, mi is pontosan a PI- Penna Impressario, és honnan az ötlet?

A hír igaz. A történet azonban teljesen hétköznapi. Régi íróbarátokkal beszélgettem a közelmúltban és egyikük elmesélte, hogy mennyire nehézkes bejutni könyvkiadókhoz és megjelentetni bármit is. Ettől egy kicsit fel is adta a küzdelmet, és a hitét az írásban. Fura módon ez nekem fájt a legjobban. Aki ismeri az egykori Tinta-Klub törekvését, az tudja, hogy éppenséggel azért próbáltunk együtt dolgozni, hogy orvosoljuk az ilyesmit. Mindenesetre ez engem nagyon szíven ütött, és egy óra leforgása alatt végiggondoltam, hogy mit tehetnék, miben segíthetnék. A megoldás a PI.

 Miért pont PI? Köze van a matematikából jól ismert 3,1415… -ös számhoz?
Minthogy a matematika a lelkemtől legtávolabb eső tudomány, ne ebben keresd a megoldást. A Π, azaz PI nem egyéb, mint egyszerű rövidítés. A „P” betű a Penna Magazint takarja, ami a Tinta Klub törekvéseiből született, vagyis hogy reklámozzon, írókat és a művészetet próbálja népszerűsíteni, odakínálni másoknak. Az „I” az impresszárió szó, vagyis maga a reklámozás, vagy előkészítés arra, hogy a nyilvánosságnak megmutassunk valami értékeset. Tehát valójában egy rövidítés, ami akkor jó és hasznos, ha egyszerű. A görög PI betűvel fogom  a  jövőben szimbolizálni azon törekvésünket, hogy ne engedjük elsikkadni az értékes írásokat és ne hagyjuk magukra az alkotóit. De ha nagyon személyes PI-élményre van szükség, akkor mondok egyet: a telefonszámom a PI értékével kezdődik… (nevet)
Lehet bővebbet tudni már a legelső novelláskötetről?
Még csak most érkeznek be az írások a barátaimtól, én pedig folyamatosan szerkesztem a kötetet. Az első impulzus az örömé. Jó érzéseket kapok a barátaimtól és én magam is nagy örömöt érzek, hogy ismét együtt dolgozunk. Ennél nincs fontosabb. Az esetleges nyereség szinte  szóba  sem  kerül,  mert  valójában  egy igazi művész nem ezen a szemüvegen nézi a világot, sokkal inkább az önkifejezés módján. A meglepő az, hogy különböző emberek vagyunk, de mégis valahogy az utópia egy bizonyos hangvételét dobáljuk bele a nagy közös csomagba. Egyáltalán nem határoztam meg konkrét témát most még, hiszen ez egy új kiadó, aminek egyetlen koncepciója van: nem hagyja a fiókban porosodni a műveket. Mégis hasonló gondolatok kerültek elő ezekből a bizonyos fiókokból. Még nem ismerek minden darabot, de ismerem az írókat és tudom, remek gyűjtemény jön össze.
Tehát az első antológia a jövőbe kalauzolja el az olvasókat. Gondolom nem csak ez az egyetlen tematika, ami belefér a kiadó imázsába?
Természetesen játszhatunk a témákkal, sőt, akad a tarsolyomba több érdekes „helyzetgya-korlat” a karakterekkel, de nem akarok elébe vágni semminek. Terveimben egyedülálló elképzelések is szerepelnek, amiket eddig még talán senki nem használt fel antológiában. Ha akad egy jó stáb, akkor még sok izgalmas ötlet valósulhat meg. Viszont akiket ismerek és akiknek az alkotásaiból ez a kötet létrejön (hadd mondjak itt néhány nevet is: Kovács Péter, Cornelius Ladislas, Jonathan Cross, Nick Brody, Bukros Zsolt – mind remek tollú fickók!), általában a megadott témakörben, a sci-fi környékén mozgolódnak, ezért eleve ezt a témát járjuk most körbe, természetesen, a műfaji jegyeket minden szigorúság nélkül, könnyedén kezelve. 
Az e-könyveken kívül lapkiadó is a PI-Penna Impressario. Milyen lapok kerülnek az égisze alá?
Egyelőre csak a Pennát gondozgatom a PI-ben, hiszen mindenfelől azt hallom, hogy értéket képvisel, szeretik és becsülik az olvasók ezt a magazint. Ez nekem és a stábnak nagy örömöt okoz és lökést ad, hogy még jobban, összeszedettebben tevékenykedjünk tovább, noha nonprofit újságról van szó. De nem lehetetlen, hogy a későbbiekben más orgánumokat is segítünk, akár szerkesztési munkával, akár híranyagokkal. Ez a jövő útja. Meglátjuk.  
Legújabb könyved, A veterán, Marcellus Mihály néven éppen most van a nyomdában. Ez egy több részes Róma-kori sorozat első része, emellett te vagy a Penna Magazin főszerkesztője, és a Tinta-Klub elnöke is. Honnan veszel még egy kiadóra is időt és energiát?
Tudod, a legfárasztóbb és legszörnyűbb dolog a számomra, amikor az agyamban folyamatosan ott vannak az ötletek, de valamely oknál fogva tétlen vagyok.  A boldogság ellenben ennek az ellenkezője, vagyis, ha tevékenykedhetem, ötleteket valósíthatok meg, és minden percet munkára használhatok. Valahogy úgy van ez, hogy a hasznos munka, a sikeres tevékenység nálam  újabb  energiákat  szül  és  ezzel  tudok folyamatosan pörögni. De gondolom, mindenki, akinek az álmai megvalósulnak és azt teheti, amit szeret, ugyanígy vélekedne. Említetted A veteránt, ami a Historium kiadó gondozásában hamarosan a boltokba kerül. Ezt a könyvet majdnem pontosan egy hónap alatt kellett megírnom és nem volt izzasztó, vagy nehéz vállalkozás, mert erőt adott a munkában rejlő öröm. Remélem, hogy majd az olvasók is kiérzik ezt a sorok közül…
Mik a távlati tervek? Újabb e- könyvek?
Természetesen az a tervem, hogy a kapcsolataimmal és partnereimmel ezt a kiadási lehetőséget továbbvigyük, továbbfejlesszük. Azt gondolom, hogy minden műalkotás, legyen az szobor, festmény, film, vagy könyv, azért született, hogy megmutassa magát másoknak és a szépérzékünket nevelje, tanulságok által tanítson, vagy „csak” szórakoztasson. A magam részéről ezt az ars poeticát akarom követni. Mivel az e-book-kiadás igen költségkímélő ötlet, a PI bármennyi kötetet összeállíthat, és feltöltethet, ha megfelelő tartalom gyűlik össze. Már csak a nagyközönségnek kellene észrevennie és használnia ezt a korszerű, környezetbarát könyv-beszerzési módszert.
Lehetséges, hogy a PI majd valamikor a jövőben papír alapú magazinokat és könyveket is kiad? Vagy csakis a e-lapokra és könyvekre fókuszál?
Ennyire nem látok előre. Ha már sci-firől beszéltünk, hadd válaszoljak egy műfajba illeszkedő személyiség szavaival. Yoda mester mondta a következőt és nekem is ez a válaszom: „A jövendőt lehetetlen tisztán látni, mert folyamatosan mozgásban van”. Yodának igaza van. De ha a jövő úgy mozog, ahogy mi szeretnénk, akkor bármi váratlan jó is megtörténhet…
Köszönöm az interjút.
Én köszönöm a lehetőséget…
                                                                                  Nagy Krisztián interjúja